Eugene Daams

Eugene C. Daams (1962) ontdekte fotografie toen hij 12 jaar was. Hij fotografeert sinds die tijd en was vastbesloten fotograaf te worden.

Voordat hij zich in oktober 2011 als autonoom en zelfstandig fotograaf vestigde, heeft hij na een periode bij het Korps Mariniers, eerst een carrière ontwikkeld in de zakelijke markt. Hier heeft hij gewerkt voor verschillende nationale en internationale bedrijven en organisaties, zowel profit als non-profit. Zijn specialisatie is marketing, communicatie, public relations en public affairs.

Het is in dit werk waar hij zijn passie voor fotografie verder ontwikkelde en het gebruik van fotografie binnen zijn vakgebieden als eigen beeldtaal wist toe te gaan passen. Zijn visie hierbij is gebaseerd op het principe dat het juiste beeld meer zegt dan duizend woorden.

Gedurende zijn werk was zijn camera altijd aanwezig. Als autodidact verdiepte hij zich in diverse disciplines binnen de fotografie en maakte hij zich verschillende technieken eigen. Zijn thema’s zijn niet altijd alledaags. Zijn foto’s zijn vaak contrast- en kleurrijk. Geen geënsceneerde fotografie maar puur zoals de werkelijkheid van dat moment is. Zo ontwikkelde hij een eigen stijl van fotograferen. Kenmerkend is de vaak extreem laag geplaatste horizon in zijn landschappen.

Zijn voorkeur binnen de fotografie ligt met name op het gebied van landschap en natuur, portret en documentair. Binnen deze laatste discipline houdt hij zich bij voorkeur bezig met culturele en maatschappelijke onderwerpen. Visual story telling waarin het beeld echt het verhaal verteld. Op dit moment werkt hij o.a. aan een fotodocumentaire over de laatste levensfase en de dood.

“Ik moet het voelen om de juiste opname te kunnen maken. Het onderwerp moet me raken.”

Kort voor hij 50 werd, was hij uitverkoren een masterclass te kunnen volgen bij het prestigieuze Magnum Photos. Aansluitend hierop besloot hij zijn hart te volgen en de zekerheden van een vast dienstverband achter zich te laten. Onder de naam Dutch Image Factory werkt hij nu als autonoom en zelfstandig fotograaf. Naast zijn werk in opdracht binnen de zakelijke- en particuliere markt, neemt hij regelmatig deel aan exposities en kunstbeurzen waar hij een breder publiek kennis laat maken met zijn werk. Dit heeft inmiddels geleid tot diverse aankopen van zijn werk in binnen en buitenland.

Zijn opgebouwde kennis van het vak fotografie en de toepassing er van draagt hij graag over aan belangstellenden. Dit doet hij o.a. door middel van workshops. Als docent is hij verbonden aan de Academie voor Beeldcreatie.

Technieken

Eugene maakt bij zijn producties zowel gebruik van analoge (film) als van digitale camera’s. Bij de ontwikkeling en beeldbewerking wisselt hij het ambachtelijke analoge proces van de doka (donkere kamer) af met de bij daglicht toepasbare digitale technieken. Sinds 2016 produceert hij ook cyano- of blauwdrukken. Deze afbeeldingen komen tot stand door een combinatie van oude analoge foto- processen uit 1840-1845 in combinatie met de moderne digitale technieken van nu.

Afdrukken en materialen

De foto’s die hij toont tijdens kunstbeurzen en exposities worden, afhankelijk van het onderwerp, afgedrukt als ART print, Lambda print of C print in een gelimiteerde en gecertificeerde oplage. Ook maakt hij gebruik van aluminium en beeldveredeling door middel van acryl of kunsthars.

Contactgegevens

Eugene Daams
Van Goghlaan 62
2661 SB Bergschenhoek
06-53660226
Mailen? info@dutchimagefactory.com

Website: www.dutchimagefactory.com